Syropy i soki z sokownika

Z dojrzałych, smakowitych mirabelek z powodzeniem przygotować można najróżniejsze domowe przetwory, takie jak konfitury, dżemy, kompoty czy zagęszczane syropy.

Śliwkowe soki z sokownika to doskonałe na lato orzeźwiające napoje. Co więcej, dzięki swym właściwościom odżywczym śliwki i mirabelki pomogą nam zachować zdrowie i doskonałą kondycję również w sezonie zimowym. Z tego też powodu zachęcamy Państwa do samodzielnego przygotowywania w domu pysznych i aromatycznych kompotów oraz syropów z różnych odmian śliwek.

SZYBKI SOK MIRABELKOWY
składniki: 3 kilogramy dojrzałych mirabelek, 2 kilogram cukru, litr wody
sposób przygotowania: owoce umyć, przebrać i wydrylować. Przełożyć do sokownika i zasypać cukrem. Można dodać nieco wody. Po wyciśnięciu soku zagotować na małym ogniu. Następnie przelać do wyparzonych wcześniej słoików lub szklanych butelek i po zakręceniu pasteryzować przez około 30 minut.

AROMATYCZNY SOK Z WĘGIEREK
składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek, pół kilograma cukru
sposób przygotowania: owoce umyć i pozbawić pestek. Przełożyć do sokownika, zasypać cukrem i wycisnąć sok. Następnie przelać do garnka i zagotować na wolnym ogniu. Słoiki lub butelki wyparzyć i przelać gorący sok. Postawić do góry dnem i pasteryzować przez około 20 minut w temperaturze 90 stopni.

SOK MIRABELKOWY Z CZARNYM BZEM
składniki: kilogram dojrzałych mirabelek, kilogram owoców czarnego bzu, kilogram cukru, litr wody, łyżeczka cynamonu
sposób przygotowania: śliwki po umyciu wydrylować i pokroić w mniejsze kawałki. Owoce bzu umyć i pozbawić ogonków. Składniki ułożyć w garnku, zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować przez około dwie godziny na niewielkim ogniu, do czasu do czasu delikatnie mieszając. Pod koniec gotowania doprawić cynamonem po czym przelać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować przez 15 minut.

SMAKOWITE ŚLIWKI W SYROPIE
składniki: 1,5 kilograma mirabelek, pół kilograma cukru, woda
sposób przygotowania: mirabelki po umyciu wydrylować i ułożyć na dnie wyparzonych wcześniej słoików. Zasypać około 4-5 łyżkami cukru i zalać letnią wodą. Po zakręceniu słoiki pasteryzować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Po tym czasie ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.